Hyppää sisältöön

Pauno Pohjolainen - 75-vuotisjuhlanäyttely

Linnankatu 14, Kajaani
044 710 0545
Kajaanin taidemuseon kesänäyttely juhlistaa kuopiolaisen taiteilija Pauno Pohjolaisen 75-vuotisjuhlavuotta. Kajaanin taidemuseon näyttelyssä on esillä teoksia pääasiassa 2020-luvulta ja mukana on myös ennen esittämätöntä tuotantoa. Näyttely Kajaanin taidemuseossa 23.5.–25.8.2024. Vapaa pääsy.

Pauno Pohjolaisen sukujuuret ovat savolaisessa käsityöläis- ja pienviljelijämaaperässä. Kajaanin taidemuseon kokoelmaan hankittiin Pohjolaisen töitä hänen uransa alkuvaiheessa 1980-luvulla, mikä siivitti vahvasti taiteilijan tuotantoa. Näyttely onkin eräänlainen paluu hänen taiteensa synnyinajoille.

Pohjolainen tunnetaan erityisesti suurikokoisista maalatuista puuveistoksistaan. Uransa alkuvaiheessa 1980-luvulla hän oli uudistamassa Suomen taidemaailmaa muun muassa rikkomalla maalauksen perinteisen suorakaiteen muodon. Pian sen jälkeen hänen työnsä kasvoivat kolmiulotteisiksi, värikkäiksi seinäreliefeiksi, siirtyen vähitellen seinältä lattialle vapaasti seisoviksi veistoksiksi. Teostensa materiaaleina hän käyttää puun lisäksi läpikuultavaa hartsia, erilaisia metalleja sekä kierrätysmateriaaleja.

Kajaanin taidemuseon näyttelyssä on esillä teoksia pääasiassa 2020-luvulta ja mukana on myös ennen esittämätöntä tuotantoa. Lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan Pohjolaisen uran alkuvaiheen teoksiin ja näin näyttely luo jatkumon taiteilijan pitkästä urasta 80-luvulta aina tähän päivään saakka.

Pohjolainen on palkittu uransa aikana muun muassa Ars Fennica -palkinnolla vuonna 1997 ja Pro Finlandialla vuonna 2005. Hänen teoksiaan on ollut lukuisissa näyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla ja lisäksi hän on toteuttanut useita julkisia teoksia. Taiteilijan teoksia on monien suomalaisten taidemuseoiden sekä säätiöiden ja rahastojen kokoelmissa.

Pauno Pohjolaisen taiteilijatapaaminen Runoviikolla pe 5.7. klo 13

Taiteilija Pauno Pohjolainen tavattavissa näyttelyssä. Tervetuloa kuulemaan taiteilijan työskentelystä ja teoksista sekä esittämään kysymyksiä!