Hyppää sisältöön
nainen seisoo kartanohotellin edessä

Kesälomalaisena Kajaanissa – luontoa, urheilua ja kulttuuria

Nykyisestä asuinmaastani kestää lentäen noin 14 tuntia siihen, että pääsen laskeutumaan Kajaanin vaaramaisemaan, minulle tärkeään lapsuuden kaupunkiin. Jälleen tänä kesänä lähipiirini sai kuunnella ihailuani entisen kotikaupungin kauneutta, luonnon monipuolisuutta sekä mielettömiä ulkoilu- ja liikuntamahdollisuuksia kohtaan. Mielestäni Kajaani tarjoilee kesälomalaiselle puitteet täydelliseen kesälomaan – jopa vesisateessa.

Saavuin kesällä Kajaaniin suoraan Markkinakadulle ja Runoviikon taiteen keskelle. Paikalliset yrittäjät ja karismaattiset taiteilijat toivat iloista pöhinää Kauppakadulle ja oli ihana päästä mukaan tähän kaupunkilaisia ja vierailijoita yhteen kokoavaan perinteeseen. Nautiskelimme useammat lettukahvit sekä Kauppatorilla että Raatihuoneen torilla musiikkia, runonlausuntaa ja erilaisia esityksiä seuraten. Runoviikon runolaatat olivat itselleni uutta ja tämän vuoden runo ”Jokin minussa etäisesti muistuttaa ihmistä” herätti ajatuksia vielä pitkään.

Tiina Korhonen
nainen hymyilee juoksulenkillä
Kajaanista löytyy polkujuoksuun useita kiinnostavia reittejä.
Tiina Korhonen
nainen juoksee alas kuntoportaita
Kuntoportaat olivat kesän aikaan ahkerassa käytössä.

Kesän aikana kutsuin vierailulle useita ystäviä ja heidän kanssaan pääsin nauttimaan myös itselleni uusista Kajaani-kokemuksista. Yhden ystäväni kanssa vietimme treeniviikkoa – emme saaneet tarpeeksemme pururadoista ja loistavista pyöräilymahdollisuuksista niin maastossa kuin maanteillä. Viikoittaiset treenit kuntoportailla ja ulkokuntosaleilla rytmittivät lomalaisen arkea läpi kesän, ja Paltaniemellä sijaitsee mielestäni maailman kaunein rantatie. Lettukahvit toreilla tulikin jo mainittua, mutta montakohan kertaa piipahdin myös Karolineburgissa valokuvaamassa kauniissa miljöössä lettubuffetista samalla nauttien!

Kajaani aukeni minulle tänä kesänä myös vesiteitse ja ensimmäistä kertaa ikinä olen viettänyt aurinkoista päivää Ärjänsaaren valkoisilla hiekoilla ja päässyt illalliselle Rehjansaareen auringon laskiessa taustalla. Myös kaupungin hyvin hoidetut ja siistit uimarannat houkuttelivat virkistäytymään ja parasta tietenkin on, että niihin pääsee pyöräilemällä.

Tiina Korhonen
nainen hymyilee veneajelulla
Kesään kuului myös veneilyä Nuasjärvellä.
Tiina Korhonen
naiset istuvat riippukeinussa rannalla
Ärjänsaaren upea hiekkaranta ja näkymät Oulujärvelle ovat unohtumaton elämys.

Kun kesä lähestyi loppuaan, myös lomani tuli päätökseen. Viimeisten päivien aikana ennätin vielä mustikkaan, lakkasuolle ja kanttarelleja etsimään. Suosittelen lämpimästi vierailemaan luontopoluilla silmät valppaana.

Kesälomani Kajaanissa päättyi melkein samoissa tunnelmissa, missä se alkoikin. Linnanvirta puistojuhla kokosi jälleen keskustan täyteen väkeä nauttimaan erilaisista esityksistä, taidenäyttelyistä ja ruokafestivaaleista koostuvalla ohjelmalla. Lukematon määrä ulkona vietettyjä tunteja, öitä rippumatossa, veneilyä, pyöräilyä, uimista, luonnon ihmettelyä, kiireettömyyttä ja tunnelmallisia hetkiä – niistä oli minun kesä Kajaanissa tehty!

Tiina Korhonen
vasta poimittu lakka naisen kädessä
Metsistä löytyy aarteita kuten kanttarelleja, lakkoja ja mustikoita
Tiina Korhonen
nainen istuu ja katsoo jokea rauniolinnan ikkunasta
Rauniolinna Kajaanin keskustassa kuuluu kesän vakiokohteisiin.

Lukematon määrä ulkona vietettyjä tunteja, öitä rippumatossa, veneilyä, pyöräilyä, uimista, luonnon ihmettelyä, kiireettömyyttä ja tunnelmallisia hetkiä – niistä oli minun kesä Kajaanissa tehty!

Tiina Korhonen