Hyppää sisältöön
Kainuun Museon näyttelykuva

Kainuun Museon kevään näyttely Värikkäitä oivalluksia – Camilla Mickwitzin kuvituksia ilostuttaa niin pieniä kuin isoja museovieraita 

Kainuun Museon kevään näyttelyssä 15.2.–28.5.2023 Värikkäitä oivalluksia – Camilla Mickwitzin kuvituksia on esillä lastenkirjailija, kuvittaja ja animaattori Camilla Mickwitzin (1937-1989) 46 originaaliteosta. Kuvitusoriginaalit ovat 1970- ja 1980-luvuilla ilmestyneistä lastenkirjoista ja animaatioista. Teoksissa seikkailee tuttuja hahmoja; Jason, Mimosa, Emilia, Saariston prinsessa ja Pikku Kakkosen aloitusmusiikin hahmot.

Mickwitzin luomat hahmot ratkovat teoksissa usein erilaisia arkisia ja yhteiskunnallisia pulmia. Teoksissa käsitellään edelleen nykyajassakin olevia ajankohtaisia aiheita, kuten luonnonsuojelua, yksinhuoltajuutta, vanhuutta, maastamuuttoa ja sukupuolten tasa-arvoa. Useat Mickwitzin hahmot syntyivät ensiksi animaatioihin, joiden pohjalta hän julkaisi myöhemmin kirjoja. Esimerkiksi Jason -kirjoissa kuvataan pientä tavallista poikaa, joka seikkailee yksinhuoltajaäitinsä Kaarinan kanssa ratkoen erilaisia realistisia arjen pulmia. Haasteita tuovat muun muassa kiukkuinen naapurin vanhus ja maastamuuton tuomat kielivaikeudet. Mimosa -kirjoissa puolestaan kuvataan pientä noitaa, joka oivalluksillaan ja taioillaan kyseenalaistaa etenkin aikuisten toimintaa niin lastenkodissa kuin Kyöpelinvuorella. Lisäksi näyttelyssä on esillä vasta ilmestyneen Saariston prinsessa -lastenkirjan kuvitusoriginaaleja. Mickwitz piirsi kuvitukset kirjaa varten 1980-luvulla, mutta kirjaa hän ei koskaan julkaissut. Kuvat saivat kuitenkin tarinan Tuutikki Toloselta ja Saariston prinsessa -kirja julkaistiin vuonna 2022.

Camilla Mickwitzillä oli taiteilijana hyvin omintakeinen ja värikäs tyyli, jonka jo useammat sukupolvet tunnistavat. Mickwitz ammensi aiheita omasta elämästään ja ympäristöstään. Mickwitz kertoi tunteneensa olleensa itse lapsi aikuisten maailmassa. Hän piti myös lapsia hyvin vaativana yleisönä, eikä halunnut alkuunkaan aliarvioida lapsia teostensa yleisönä. Hän arvosti erityisesti sitä, että lapset keskittyvät kuviin. Tekstin hän näki ennen kaikkea kuvan täydentäjänä. Tekniikkana hän käytti niin liituja, tusseja, akvarelleja kuin sekatekniikkaa. Lisäksi värien ja muotojen muutokset kuvasivat tarinoissa tunnelman muuttumista.

Näyttelyn teokset ovat lainassa Lastenkirjainstituutin kokoelmista. Kainuun Museon näyttely yhdistää monta Mickwitzin luomaa hahmoa saman katon alle ja tarjoaa täten värikkään mahdollisuuden tutustua Mickwitzin tuotantoon. Näyttelykokonaisuus on suunniteltu kaikenikäisille kävijöille, mutta erityisesti lapset huomioon ottaen.

Lisätietoja Emmi Haaraoja näyttelyamanuenssi, emmi.haaraoja(at)kajaani.fi, puh. 040 3510 162.

Kainuun Museo Asemakatu 4, Kajaani

Avoinna

  • ma, ti, to, pe, su 12–16
  • ke 12–19, la suljettu
  • (1.7.–19.8. myös la 12–16)

Vapaa pääsy!

Linkki Kainuun Museon verkkosivustolle

Aihealueet