Hyppää sisältöön
Kajaanin Runoviikko 3.-7.7.2024

Kajaanin Runoviikko heinäkuussa: Rajoja rikkova tapahtuma tarjoilee rocklyriikan helmiä festarilavalla

Mikä yhdistää Kati Outista, Miljoonasadetta, Kaj Chydeniusta, Matti Rististä, Bämää ja Maustetyttöjä? Ainakin ensi kesä, sanataide ja ainutlaatuinen Kajaanin Runoviikko 3.-7.7.2024.

Kajaanin Runoviikko -tapahtuma valloittaa tänä kesänä monipuolisella ohjelmallaan, joka tempaisee mukaansa niin sanataiteen harrastajat kuin musiikin ystävät. Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen on luonut kiehtovan ohjelmakokonaisuuden, joka on koettavissa vain Kajaanissa.

Monille tuttu tapahtuma tarjoaa uutena lisämausteena Runoviikko goes Kajaani Fest Live -festaripäivän. Festarilavalle astuu ikonisimpia rocklyriikan taitajia aina Miljoonasateesta Maustetyttöihin, tarjoten ikimuistoisen päivän musiikin ja runouden ystäville. Yhteistyössä Kajaani Fest Live -tapahtuman kanssa toteutettu päivä saa jatkoa, kun festarit jatkuvat vielä toisena päivänä monipuolisella musiikkiohjelmalla.

Viisipäiväisen Runoviikon ohjelmisto kietoutuu erilaisten teemojen ympärille, jotka tarjoavat kattavan katsauksen sanataiteeseen monesta eri näkökulmasta. Lisäksi ohjelmassa kunnioitetaan runoilijoiden elämäkertoja ja nostetaan esille sanataiteen, tanssin ja kehollisen ilmaisun yhdistäminen. Tapahtumassa osallistujilla on mahdollisuus kokeilla myös itse esimerkiksi lavarunouden luomista. Erityisesti lapsille ja perheille suunnatut ohjelmanumerot varmistavat, että tapahtuma tarjoaa elämyksiä kaikenikäisille kävijöille.

Yksi tapahtuman huippuhetkistä on uuden Runokiven paljastaminen. Runokivi on graniittilaatta, johon kunkin kesän Suven runoilija valitsee tuotannostaan yhden säkeen ikuistettavaksi osaksi Kaukametsän aukion runokivipolkua. Tänä vuonna Runokiven tekstin valitsee arvostettu kirjailija Tomi Kontio, jonka tapahtuman taiteellinen johtaja Kati Outinen on valinnut vuoden 2024 Suven runoilijaksi.

Jo useampana kesänä tapahtuman vakio-ohjelmaan kuuluneet klassikot ovat mukana myös tänä vuonna. Eino Leinon patsaalla päivittäin järjestettävät Runovartit, Runoviikon Etkot Eino Leino -talolla, Kirkkoilta ja Runokaraoke ovat vakiinnuttaneet paikkansa tapahtuman monipuolisessa ohjelmistossa.

Joka toinen vuosi Runoviikolla kruunataan Vuoden nuori lausuja. Valinta tehdään Veikko Sinisalo -kilpailussa, jonka finaali nähdään Runoviikolla. Voittaja, eli Vuoden nuori lausuja, saa kunnian esiintyä seuraavan vuoden Runoviikolla. Kilpailu järjestettiin viimeksi vuonna 2022, jolloin Vuoden nuoreksi lausujaksi kruunattiin Wenla Reimaluoto.

”Runoviikon tunnelma on vertaansa vailla. Tapahtumassa taiteilijat ja yleisö kohtaavat toisensa kauniissa Kajaanin kaupungissa, nauttien monipuolisesta esittävästä taiteesta ilman kiirettä. Runoviikolla aurinko paistaa aina”, kertoo jo viidettä kesää tapahtuman taiteellisena johtajana toimiva Kati Outinen, toivottaen kaikki uudet ja vanhat kävijät lämpimästi tervetulleiksi tapahtumaan.

Katso Kajaanin Runoviikon verkkosivut

Aihealueet