Hyppää sisältöön
Kuva: Antti Kirves

Matti Ristisen 50-vuotisjuhlaesitys Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia Runoviikolle kesällä 2024

Kesän 2024 Runoviikon esiintyjät on valittu. Koko ohjelma julkistetaan huhtikuun alussa. Ennen sitä julkaisemme esitys kerrallaan maistiaisia tulevasta kesästä Runoviikon somessa. Liput tulevat myyntiin huhtikuun alussa.

Ensimmäinen ohjelmapaljastus on Matti Ristisen 50-vuotisjuhlaesitys Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia. Esitys kiertää suomalaisia seurantaloja keväällä 2024. Kiertue päättyy esiintymiseen Runoviikolla lauantaina 6.7.2024. Esityksen ensi-ilta oli suunniteltu Runoviikolle kesälle 2023, mutta rahoitusten varmistuminen venytti aikataulua niin, että esitys sai ensi-iltansa vasta tammikuussa 2024 Helsingin Aleksanterin teatterissa.

Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia-esitys on ylistyslaulu suomalaiselle runoudelle. Se on sanan, sävelen ja liikkeen yhdistävä näyttämöteos, joka tarkastelee ikiaikaisia elämän teemoja: elämää, kuolemaa ja rakkautta. Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia- kiertue-esityksessä esiintyvät Matti Ristinen, Johanna Juhola ja Sari Haapamäki.

Matti Ristinen on tv:stä ja elokuvista tuttu näyttelijä (Syke, Pirunpelto, Tuntematon sotilas, Olen suomalainen). Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia on Matti Ristisen 50-vuotisjuhlaesitys. Matti on valinnut esitettäväksi runoja, jotka nostavat esiin muistoja eletystä elämästä.

Johanna Juholan on luonut esityksen sävelmaailman ja säveltänyt runoihin uutta musiikkia. Hän on kansainvälisesti tunnustettu harmonikkavirtuoosi, joka on julkaissut kuusi albumia omalla nimellään ja toimii muusikkona ja säveltäjänä lukuisissa yhtyeissä.

Sari Haapamäki vastaa esityksen liikekielestä ja on teoksen kolmas esiintyjä. Hän on tehnyt pitkän uran näyttelijänä ja tanssijana Helsingin kaupunginteatterissa.

Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia- esityksen on ohjannut teatteriohjaaja Milko Lehto. Esityksen visuaalisesta suunnittelusta on vastannut vaatesuunnittelija, elokuvaohjaaja, yrittäjä Paola Suhonen. Runojen lisäksi kuultavat tekstit on kirjoittanut kirjailija Antti Heikkinen. Pietu Pietiäinen on teoksen valo- ja äänisuunnittelija. Pietiäinen vastaa myös esityksessä käytettävistä projisoinneista.

Kiertue toteutetaan yhteistyössä 75-vuotisjuhlavuottaan viettävän Suomen Kotiseutuliiton kanssa. Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt apurahan Runonlausuntaa ja haitarimusiikkia- kiertue-esityksen valmistamiseen.

Lisätietoja löytyy esityksen kotisivuilta www.runonlausuntaa.fi.

Aihealueet