Hyppää sisältöön

Kajaanin Raatihuone

Linnankatu 14, Kajaani
+358861552555
C.L. Engelin suunnittelema Raatihuone valmistui vuonna 1831 ja on kulttuurihistoriallisesti merkittävä ja vanhin Kajaanin keskusta-alueella säilynyt rakennus.

Raatihuoneella istui kaupungin raati ja raastuvanoikeus, joka parin sadan vuoden aikana jakeli lukemattomia tuomioita yhteiskunnan kaidalta polulta eksyneille. Kaupunginvaltuusto käytti raatihuonetta kokoontumispaikkanaan 1950 luvun alkupuolelle asti. Huvitilaisuuksiakin raatihuoneella pidettiin ahkeraan 1800 luvulla, kun muitakaan tarkoitukseen sopivia tiloja ei seudulla ollut. Raatihuone on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan.

Raatihuone entisöitiin vuosina 1985–1990 ja siitä myönnettiin Kajaanin kaupungille Oulun läänin rakennussuojelupalkinto. Entisöinnin jälkeen Raatihuone on toiminut Kajaanin kaupungin eri virastojen toimistona sekä matkailuinfona. Elias Lönnrot -keskus on toiminut talossa helmikuusta 2007 alkaen.

Raatihuoneen edessä oleva Raatihuoneentori oli aikaisemmin Kajaanin liike-elämän keskus, jossa järjestettiin vuosittain kahdet tärkeät markkinat,