Hyppää sisältöön

Rehjansaaren melontareitti 9 km

Kuurnantie 97-99, 87250 Kajaani
Kajaanilaisten melojien klassikko - retki Rehjaan. Reitti kaupunginkeskustasta Rehjansaaren ympäri soveltuu päiväretkikohteeksi, mutta on erittäin hyvä myös yön yli retkelle.

Kajaanin Nuasjärven puoleinen melontatalli sijaitsee Kuurnassa. Melontatalli on paikallisten melojien, mutta rannasta voi kuka tahansa meloja lähteä Nuasjärven tai Kajaanijoen suuntaan. Rannassa on melontalaituri. Reitti Rehjansaareen kulkee Pukkisaaren kapean väylän kautta kohti Purnuniemeä ja Rehjaa. Saaren voi kiertää molempiin suuntiin, tai sitten voi vain tähdätä johonkin rantaan. Voit rantautua eri puolille saarta, sillä laitureita on joka puolella. Useimmat rannat ovat kivikkoisia, mutta itärannalla oleva uimaranta on hiekkapohjainen.

Rehjansaaressa voi majoittua teltoissa maksuttomasti jokaisenoikeuksia noudattaen, ja alueen tulentekopaikat ovat vapaasti kaikkien käytettävissä. Nuotiopaikoille saa polttopuita lähistöllä olevista halkoliitereistä. Kotalaavujen läheisyydestä löytyvät myös yleisessä käytössä olevat huussit (ei wc-paperia). Osa saaren mökeistä on vuokrattavissa, Luonnollisesti Oulujärvi. Yritys vastaa Toivolahdesta eli saaren päärakennuksesta pihapiireineen sekä Puolukkarinne ja Koskela -mökkien vuokrauksesta. Muut saaren rakennukset ovat kaupungin hallinnassa, eivätkä ne ole tällä hetkellä vuokrattavana. Saaressa
yövyttäessä telttapaikan valinnan yhteydessä kannattaa huomioida vuokramökkien ja muiden rakennusten sijainti.

Turvallisuus

  • Reitti soveltuu vähemmän kokeneellekin melojalle sekä perheretkelle. Huomioi kuitenkin, että Rehjanselkä on tuuliherkkä alue ja aallokko voi nousta korkeaksi.
  • Kesäisin voi olla jonkin verran moottoriveneliikennettä. Melojan tulee väistää muuta vesiliikennettä.
  • Muista, että suuri osa rannoista on asuttuja ja siksi kunnioita yksityisyyttä – älä siis melo aivan rantavesissä.
  • Pidä kelluntaliivit yllä meloessasi ja melo mieluiten rannan tuntumassa.
  • Vesillä on turvallisinta liikkua kaverin kanssa tai ryhmässä, varsinkin jos ei tunne vesialuetta. Ennen melontaretkeä on hyvä tarkistaa sääennusteet. Huomioi tuulen suunta ja voimakkuus avoimella järvellä.
  • Varaa mukaan vaihtovaatteet sekä evästä ja juomaa.
  • Ota puhelin mukaan vesitiiviisti pakattuna.

Neuvoja ja vinkkejä

Rehjansaaresta voit jatkaa matkaa pohjoiseen Kuluntalahteen (7 km) tai etelään kohti Venäänniemeä (2 km) tai Karankalahtea (9 km).

Lataa esite: Kainuun tervareitti – Rehjansaaren melontareitti 9 km (PDF)