Hyppää sisältöön

Eino Leino -talo Kajaanin Paltaniemellä

+358458849 350
Kajaanin Paltaniemellä sijaitseva Eino Leinon synnyinkodin mukaan tehty muistotalo kertoo kahden suuren suomalaisen kirjailijan, Elias Lönnrotin ja Eino Leinon tarinaa.

Eino Leino -talo on Eino Leinon synnyinkodin Hövelön mukaan rakennettu muistotalo Paltajärven rannalla. Hövelö oli alunperin torppa, jossa Elias Lönnrot asui 1834–35. Lönnbohmin perhe muutti Paltaniemelle v. 1859 ja laajensi torpan taloksi. Vanha Hövelö lahoi ja purettiin. Muistotalo vihittiin käyttöön v. 1978, kun Eino Leinon syntymästä oli kulunut 100 vuotta.

Talo on kesäisin auki matkailijoille ja talvella sopimuksen mukaan. Talossa on kesäkahvio, kirjanäyttely sekä Eino Leinon ja Elias Lönnrotin elämästä kertova valokuvanäyttely. Eino Leinon valokuvanäyttelystä löytyy myös englannin ja saksankieliset tekstit. Läheisellä Lystinurmella on valokuva- tai kuvataidenäyttely. Pihapiiristä löytyy Leinon muistomerkki, avara näköala Oulujärven Paltaselälle sekä kesäisin Paltaniemen kesäteatteri.

Eino Leinon muistotalo sopii hyvin yksittäiselle matkailijalle sekä ryhmille. Maksullinen opastus on saatavilla tarvittaessa. Eino Leino -talon läheisyydessä on myös Keisarin talli ja Paltaniemen kuvakirkko.

Kahvila avoinna kesäisin.